پشتیبانی۲۴ ساعته:
66738591
-۰۲۱
استلایت 1 یکی از پرکاربردترین آلیاژهای کبالت-کروم-کاربید است که به دلیل مقاومت بسیار بالای آن در برابر سایش، خوردگی و حرارت بالا، به طور گسترده در صنایع مختلف به خصوص در پوشش دهی سطوحی که در معرض سایش شدید هستند، استفاده میشود. جوشکاری با استلایت 1 به منظور افزایش عمر مفید قطعات و بهبود عملکرد آنها در شرایط سخت صورت میگیرد.
در جایی که با وجود مکانیزمهای سایش، دمای بالا و احتمالاَ شرایط خورنده وجود دارد، آلیاژهای گروه استلایت، میتوانند به عنوان یک راهکار اساسی و قابل اعتماد مطرح شوند.
علیرغم اینکه معمولاَ دیده میشود آلیاژهای مقاوم به حرارت بالا نظیر اینکونلها و اینکولویها و … در زمینه مقاومت به سایش، ضعف دارند. و از طرفی آلیاژهای مقاوم به سایش نیز در زمینه مقاومت به خوردگی، حرف چندانی برای گفتن ندارند، اما این مزیت ویژه و استثنایی آلیاژهای استلایت است که میتوانند همزمان در هر سه جبهه سایش، حرارت و خوردگی پیروز میدان مبارزه باشند.
یکی از ویژگیهای مهم آلیاژهای استلایت، مقاومت خوب آنها به سایش چسبان یا گالینگ (Galling) است. لذا در مواقعی که نیاز به آب بندی بین دو فلز داریم، انتخاب خوبی به شمار میروند و نیاز به روانکاری کمی داشته و ضریب اصطکاک پایینی ایجاد میکنند. برای همین ویژگی خاص است که آلیاژهای استلایت کاربرد زیادی در ساخت قطعات مختلف کنترل ولوها، پمپهای فرایندی، شیرآلات خاص و … پیدا کرده اند.
همچنین آلیاژهای مذکور میتوانند سختی و خواص مقاوم به سایش خود را در دماهای بالا نیز حفظ کنند. به همین منظور در فرایندهای شکل دهی گرم و همچنین اکسترود فلزات، کاربرد وسیعی داشته باشند.
دیگر ویژگی شاخص آلیاژهای استلایت، مقاومت به خوردگی در فلز مذاب است. این ویژگی، کاربرد آنها را در وانهای فلز مذاب گسترش داده است.
از دیگر ویژگیهای شاخص آلیاژهای استلایت، مقاومت مناسب نسبت به کاویتاسیون (Cavitation)، اکسیداسیون دما بالا و فرسایش (Erosion)
انجام پوشش دهی بر روی فلزات با استفاده از سوپرآلیاژهای پایه کبالت استلایت، روشهای گوناگونی دارد. اما معمولاً پرکاربردترین روشهای پوشش دهی آنها، موارد ذیل میباشد:
با توجه به نوع، موقعیت، اندازه، تیراژ و شرایط کاری قطعه مورد نظر، یکی از روشهای فوق جهت پوشش دهی استلایت انتخاب میشود.
مسلماَ هر یک از روشهای فوق، نقاط قوت و ضعف خود را دارند. مثلاَ در روش HVOF ، ذرات فلز، با سرعت مافوق صوت بر روی قطعه پاشش میشوند لذا دمای فرایند نسبت به روشهای دیگر بسیار کمتر است اما ضخامتی که از فلز استلایت بر روی قطعه ایجاد میشود کمتر از یک میلیمتر خواهد بود. از طرفی، با توجه به اینکه فلز زیرلایه، ذوب نمیشود، لذا فلز استلایت با لایه زیر آن (که معمولاً از جنس فولاد زنگ نزن است) رقیق نمیشود و به همین دلیل، پوشش با همین ضخامت کم، میتواند به سختی مورد نظر برسد.
نکته ای که همواره باید توسط مهندسان مد نظر قرار گیرد این است که سختی، علیرغم اینکه یک پارامتر در دسترس، برای ارزیابی مقاومت به سایش محسوب میشود اما همیشه ارزیابی صحیحی به ما نمیدهد. در آلیاژهای استلایت، وجود ذرات کاربید تنگستن، باعث ایجاد مقاومت به سایش بالاتری نسبت یک فولاد با همان سختی میشود.
1. آمادهسازی سطح:
2. انتخاب روش جوشکاری:
3. انتخاب پارامترهای جوشکاری:
4. انجام جوشکاری:
5. خنککاری: پس از اتمام جوشکاری، اجازه دهید قطعه به آرامی خنک شود تا از ایجاد تنشهای داخلی جلوگیری شود.
این پدیده در حین سخت کاری سطحی بوسیله آلیاژ استلایت بر روی قطعات بوجود میآید. در حالتی که جوش استلایت به وسیله فلز پایه زیر آن رقیق شود، عدد سختی مطلوب به دست نمیآید و معمولاَ سختی حاصله، کمتر از سختی مورد انتظار است.
این پدیده وقتی روی میدهد که مقداری از فلز زیرلایه، در لایه سطحی استلایت حل میشود و در نتیجه میزان آهن در فلز استلایت افزایش مییابد. این امر، مقاومت به خوردگی لایه استلایت را در محیطهای خورنده، کمتر میکند (به دلیل کاهش میزان کروم)، سختی را کاهش میدهد، مقاومت به سایش را کاهش میدهد، اما در عوض ممقاومت به ضربه را در این لایه افزایش خواهد داد.
اهمیت این پدیده باید همواره مد نظر مهندسان و کارشناسان جوشکاری قرار گیرد چرا که به عنوان مثال، تنها 6 درصد رقیق شدن لایه استلایت با لایه زیرین، می تواند مقاومت به سایش خراشان را از 1 تا 6 برابر کاهش دهد و مقاومت به سایش چسبان را تا دو برابر کم کند!
در جوشکاری قطعات صنعتی، رقیق شدن اجتناب ناپذیر است اما باید حد آن را با توجه به شرایط کاری قطعه مشخص کرد. هر چه تعداد پاسهای جوش داده شده بیشتر شود، اثر رقیق شدن برای لایه های فوقانی، کاهش می یابد.
تعداد پاسهای جوشکاری و قطر فیلر جوشکاری استلایت باید طوری انتخاب شود تا پس از ماشینکاری قطعه، لایه استلایت باقیمانده روی آن در حدود 2 میلیمتر باشد.
پارامترهای زیادی بر میزان رقیق شدن لایه جوشکاری موثر است از جمله هندسه جوش، ضخامت لایه اول جوش، مهارت تکنیسین جوشکاری، جنس زیرلایه و …
همچنین نوع فرایند نیز اثر زیادی بر میزان رقیق شدن دارد. به عنوان مثال رقیق شدن در فرایند PTA می تواند تا 10 برابر نسبت به فرایند TIG کمتر شود.
توجه: برای انجام جوشکاری استلایت 1 به صورت حرفهای، بهتر است از آموزشهای تخصصی و تجربه کافی بهرهمند شوید.
آیا سوال دیگری در مورد جوشکاری با استلایت 1 دارید؟
موارد زیر میتواند به شما در انتخاب بهترین روش و پارامترهای جوشکاری کمک کند:
لطفا اطلاعات بیشتری در مورد پروژه خود ارائه دهید تا بتوانم به شما بهتر کمک کنم.
امیدوارم این اطلاعات برای شما مفید واقع شده باشد.
هنوز حساب کاربری ندارید؟
ایجاد حساب کاربری